Ton de Zeeuw geldt als een van de meest bekende culinaire journalisten van Nederland. Hij schreef onder andere voor dagblad de Telegraaf en was belend door zijn rubriek “Tafelen met Ton”.

Dhr de Zeeuw was te gast in ons restaurant en we zijn trots op deze mooie recensie over LUDIEK

Het Drentse avontuur van Abe en Petra

Er wonen nog geen 4000 mensen, maar het is uitgeroepen tot het mooiste brinkdorp van Drenthe. We hebben het over Havelte, ten noorden van Meppel langs de Drentse Hoofdvaart, ook wel ‘De parel van Drenthe’ genoemd.

Uitgerekend daar liet ondernemer Abe Brouwer (57) uit Brummen – hij is samen met echtgenote Petra Schrijer (50) uit IJsselmuiden tevens Albert Heijnfranchiser in Havelte – zijn oog vallen op een gedateerd hotelletje in het centrum van het dorp. De doortastende Abe – hij startte zijn supermarkt met 35 mensen, nu heeft hij er 150 in dienst – liet de eigenaar weten dat hij belangstelling had, en al spoedig werden ze het eens. Abe: “Ik had geen uitgesproken businessplan gereed. Wat wijzelf fijn vinden, dát wilde ik er van maken. Een plek waar je jezelf kan zijn en waar je lekker kunt eten. Met een keuken die de begrippen kwaliteit en vers letterlijk neemt.”

Betaalbaar
Het hele gebouw ging op de schop, alles werd gestript en verbouwd, en vier maanden later had Havelte er een hotel-restaurant bij: LUDIEK. Voorzichtig begonnen met 25 couverts in het restaurant, inmiddels meer dan het dubbele (met een grote reproductie van Vermeers Melkmeisje aan de muur), en een half jaar later gecompleteerd met negen nieuwe hotelkamers. Het was meteen een succes (“mensen willen betaalbaar eten. En lekker”).

Dat laatste, dat lekker-eten, komt voor rekening van chef de cuisine Thomas Alachouzos (30), half Grieks (pa), half Nederlands (ma), die acht jaar geleden naar zijn Drentse familie in Nederland kwam en zijn koksopleiding kon verzilveren bij restaurants (en een slagerij) in de streek.

Visitekaartje
In Havelte werd hij benaderd door supermarkteigenaar Abe Brouwer die van plan was een hotel-restaurant te gaan runnen en zocht naar een kok die . . . De rest is geschiedenis, en daarom zitten wij nu daar. Terwijl de kundige maître-sommelier Jannick Scholing een glas Gemischter Satz schenkt van het Oostenrijkse wijngoed Pfaff, gemaakt van Grüner Veltliner, Pinot Blanc en Riesling (fris en smakelijk), serveert de chef ‘een tafel vol’ heerlijke amuses.

Een zoetzuur tomaatje in tomaat-mosterdsaus met sesam, een hoorntje van nori met crème van ei en furikake, een kataifikoekje met crème van feta en jam van tomaat, en een (verrukkelijk) soepje van eekhoorntjesbrood en miso. Het visitekaartje is afgegeven: hier wordt uitstekend gekookt.

Brunoise
Het eerste gerecht van ons lunchmenu is een combinatie van gerookte paling, rode biet, granny smith en crème fraîche. Torentjes van geblancheerde Japanse radijs zijn met het mes tot een zeer fijne brunoise gesneden waarop stukjes paling zijn gelegd (smaaktechnisch combineren ze geweldig, die twee), met rode biet en appel als ‘cement’ voor het bouwwerkje en de zure room en lavascrème als extra smaakmakers. Prachtig gerecht. De ‘hardloper’ van het huis, horen we later.

Gevolgd door gebakken Black Angus-entrecote. Het sappige rundvlees is in olie gebakken met op het laatst een klont roomboter erbij. Het wordt getrancheerd opgediend met puree van aardappel, knolselderij en (voor de goede bite) hazelnootcrunch en blokjes knolselderij. Plus plakjes verse truffel van Il Mondo del Tartufo en verrukkelijke jus ervan. Een feestje van smaken dat zijn bekroning vindt in de donkkerrode Australische Alfredo (2016) van gedeeltelijk gedroogde shirazdruiven uit McLaren Vale (Nugan estate). Eén en al smaakintensiteit.

Kiwi
Tot slot crème van matcha (groene thee), kiwiblokjes en witte chocolade. In een coupe met roomijs van pandanblad en meringues van kiwi. Heerlijk zoete frisheid met onverwachte smaakaccenten, bij een glaasje Dulce venganza van slechts
9% alcohol, gemaakt van chardonnaydruiven in het Spaanse La Mancha. Lichtzoet en betoverend. Een toprestaurant, in dat sfeervolle Drentse hotel in Havelte.

TON DE ZEEUW